Al sinds mensenheugenis zit er 24 uur in een dag. Maar oh, wat zou het soms fijn zijn als de dagen niet zo omvlogen! Met een gezin, het huishouden, je werk én sociale ‘verplichtingen’ kun je behoorlijk wat to do’s op je lijstje verzamelen.
Zoveel, dat het je als working parent makkelijk boven het hoofd kan groeien. Het is dus niet zo vreemd dat je je bij tijd en wijle gejaagd, prikkelbaar en ‘druk’ voelt: je hebt zóveel ballen hoog te houden!
Stress
Maar wat als dat drukke gevoel niet meer weggaat en doorslaat naar zweetaanvallen, hartkloppingen en rusteloosheid? Dan heb je stress! En de vraag is niet alleen hoe je eraan komt, maar vooral: hoe kom je er weer van af? Daar vertel ik je meer over in dit blog over stress.
Werk mee naar huis nemen
Als ondernemende ouder kun je het gevoel hebben jezelf constant in tweeën te moeten splitsen. Enerzijds heb je je prachtige gezin, waar je erg trots op bent en waar je volop van wilt genieten. Maar je hebt ook een florerend bedrijf waar je net zo goed trots op bent! En waar je je met hart en ziel voor inzet. Dat zijn natuurlijk niet de enige dingen in het leven… Laten we sociale contacten, sport en ‘alles wat niet onder bovenstaande categorieën valt’ niet vergeten. Als ouder ben je druk, maar als ouder met een eigen bedrijf heb je zelf het heft in handen. Je deelt je eigen tijd in en dat kan tegelijkertijd een enorme valkuil zijn.
Herken je dit?
- ’s Avonds toch nog even je mail checken en weer veel te laat die laptop dichtklappen.
- “Ja” zeggen tegen een spoedklus terwijl je inner voice keihard “nee!” roept.
- Tijdens een uitje je hoofd vooral bij werkgerelateerde zaken hebben in plaats van te genieten van je spelende kinderen en het zonnetje.
Neem jij je werk eigenlijk net iets te vaak mee naar huis? En voel je wel aan dat dit eigenlijk niet is wat je wilt, maar ben je bang voor de reactie van je omgeving als je je grens aangeeft?
Slecht slapen en piekeren veroorzaakt stress
We zeggen allemaal wel eens dat we gestrest zijn. Maar hoe herken je dat kopzorgen omslaan in stress? Denk maar eens aan het gevoel dat je hebt bij een belangrijke presentatie of sollicitatiegesprek. Je lichaam vertoont signalen van ‘gezonde spanning’: er komt adrenaline vrij, je bloeddruk stijgt en je merkt dat je hart wat sneller klopt. Als je daadwerkelijk voor een spannende gebeurtenis staat, is het heel normaal, en zelfs gezond om stress te ervaren. Heb je dit gevoel echter te lang, te vaak achter elkaar of wordt het steeds heftiger, dan wordt stress ongezond.
Je lichaam staat constant in opperste staat van paraatheid en is klaar voor actie. Het krijgt steeds minder kans om te herstellen. En dus word je prikkelbaar. Je wordt net iets te vaak boos op je kinderen en snauwt je partner af terwijl je dat helemaal niet wilt. Je slaapt slechter, piekert je suf en ziet meer problemen dan oplossingen. Wanneer je langdurig stress ervaart, dan kan dat heus een tijdje goed gaan. Maar reken erop dat de man met de hamer je vroeg of laat inhaalt en finaal onderuit schopt. Overspannen, een burn out… Een periode waarin je bent lamgeslagen, helemaal de weg kwijt kunt zijn en er niets meer uit je vingers komt.
Herken jij signalen of weet je diep van binnen wel dat er iets veranderen moet? Dan is het tijd voor actie! Want voorkomen is beter dan genezen.
De rust terugkrijgen
Je zit in een trein die maar doordendert. Je wilt wel uitstappen, maar je weet niet hoe en wat je dan aantreft. Dus blijf je maar zitten. Wat kun je doen om de rust terug te krijgen?
De eerste stap is meteen een hele lastige. Hardop uitspreken dat je niet lekker in je vel zit is voor de één veel makkelijker dan voor de ander, maar je zult zien dat het oplucht. Praat erover: met je partner, de huisarts of een goede vriend(in). Vertel de mensen om je heen dat het je steeds vaker teveel wordt. Dat je niet meer ziet hoe je het allemaal moet bolwerken en dat je het graag anders wilt. Je geeft dan niet alleen aan anderen een signaal af, maar ook aan jezelf. Dat is de eerste stap naar verandering! Verandering die broodnodig is, maar helaas niet vanzelf aan komt waaien.
Je zult zelf aan de slag moeten om je tijd efficiënter in te delen, je rust te kunnen pakken en een mooie balans te creëren tussen alle to do’s op je lijstje. Zodat je je werk straks ‘uit’ kunt zetten als je een dagje de hort op gaat met je kroost. Zodat je ’s nachts weer lekker, zonder zorgen, slaapt. Ondernemende ouder zijn is niet altijd makkelijk. En zeker wanneer stress de overhand neemt, kun je met je handen in het haar zitten.
Meer tips tegen stress?
In dit blog deel ik 7 tips tegen stress.
Hulp nodig?
Wist je dat wij een programma aanbieden waarbij je direct hulp krijgt bij het plannen en indelen van je tijd?
Met het online of live programma Agenda de Baas krijg jij meer grip op jouw planning en kan je beter balanceren tussen bedrijf en gezin.
Recente reacties