fbpx

Ondernemende ouder van de maand is een maandelijks blog waarbij iedere maand een ondernemende ouder wordt geïnterviewd.

Deze maand is Linda Lebesque ondernemende ouder van de maand.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Linda Lebesque. Samen met Bart en Hanna van 3 woon ik in een houten huis aan de rand van het bos, We houden enorm van dieren en de natuur, waar we dus ook vaak te vinden zijn. In mijn vrije tijd ben ik heerlijk bij mijn paarden, aan het sporten, lezen en vooral lekker rondom huis bezig.

Mijn bedrijven draaien om duurzaamheid.

Met Linda Raakt inspireer en coach ik duurzame en betekenisvolle ondernemers om hun eigen manier van impactvolle communicatie te vinden én uit te voeren. En dat is niet zo makkelijk in deze wereld van sneller, meer en nooit genoeg.

Verder sta ik op het punt om mijn tweede bedrijf Close the Gap te lanceren, een communicatie- & consultancybureau voor duurzame technologiebedrijven. Daar maak ik met een team duurzame innovatie simpel in woord en beeld.

Ik kom uit een echte ondernemersfamilie en ondernemen zit in mijn bloed. Mijn grootouders hadden een bakkerij met winkel. Mijn ouders hadden een fruitteeltbedrijf.

Na 17 jaar loondienst heb ik in februari 2007 mijn bedrijf Dua Communicatie opgericht (www.dua.nu). Ik help technische b2b bedrijven met de inzet online marketing & communicatie en social media marketing. Van strategie, advies, projectmanagement, conceptontwikkeling tot en met uitvoering.

Ik geef trainingen, workshops en 1-op-1 coaching op het gebied van social media marketing en e-mailmarketing.

Recent ontwikkelde ik DUATECH: een online social-mediaprogramma voor lange termijn succes voor technische B2B bedrijven

Mijn vrije tijd breng ik het liefst door met mijn gezin, verder hou ik van lekker buiten zijn in de natuur, mooie reizen maken, de wereld ontdekken en doe ik aan yoga en fitness.

Hoe combineer je jouw gezin met je bedrijf?

Met een strakke planning, twee dagen kinderopvang en allebei parttime werken. Tot Hanna anderhalf  was heb ik weinig gewerkt, zo’n twee tot drie dagen. Ze sliep slecht (en wij dus ook) en ik hield het gewoon niet vol om op de oude voet door te gaan. Nu werk ik alweer zo’n anderhalf jaar vier dagen. Soms is dat wat meer, soms wat minder. Bart is toen drie dagen gaan werken.

Voor ons is het een voorwaarde dat Hanna niet alleen maar bij opvang en (schoon)ouders doorbrengt. Wij willen zelf veel bij haar zijn en zij heeft dat ook van ons nodig. En we vinden het vreselijk om mee te doen aan de race van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat om je kind overal op tijd te krijgen. Dat is ook zo mooi aan het ondernemen, je kunt het zelf zo inrichten als je wilt.

Vind je dat wel eens lastig?

Ik vind het vervelend als mijn bedrijf ineens meer aandacht vraagt en dat ten koste gaat van mijn gezin of mijzelf. Met Hanna zit het altijd goed, of het moet echt helemaal in de soep lopen. Maar soms gaan de dingen in het ondernemen anders dan je gedacht had en is er ineens tijds- of gelddruk. En dan zit ik toch weer in de avond of het weekend te werken, heb ik week niet paardgereden of zijn we al maanden niet met zijn tweeën weggeweest. Met kleine kindjes is dat aan de orde van de dag, maar nu is het tijd om dat te veranderen.

Lopen werk en privé bij jou veel door elkaar, of hou je het bewust gescheiden?

Ik hou het bewust heel erg gescheiden, als vanaf het begin. Ik heb nooit begrepen hoe andere ouders werken ‘tijdens de slaapjes’ of als ze spelen. Bij ons werkt dat gewoon echt niet, haha. Sowieso loopt het dan heel snel door elkaar in mijn hoofd. Dat ik tijdens mijn werk aan Hanna denk en als ik bij Hanna ben aan mijn werk. Zoals we het nu geregeld hebben, ervaar ik dat eigenlijk nooit. Ik wil met bewuste aandacht en focus bij mijn werk én bij mijn kind zijn en dat lukt me goed.

Wat zou je willen veranderen op werk / privé gebied als geld en tijd geen rol zouden spelen?

Ik ben bezig met meer planbare inkomsten zodat ik minder last heb van die golfbewegingen qua opdrachten en werkdruk. Daarnaast wil ik meer vrijheid en flexibiliteit ervaren in de invulling van mijn dag. Gewoon eens midden op de dag gaan paardrijden als ik daar zin in heb.

Wat antwoord(en) jouw kind(eren) wanneer iemand hen vraagt naar jouw beroep?

Mama werkt op de computer in de toren met de lift.

Wat is jouw tip voor andere ondernemende ouders?

Regel je opvang goed en verdeel de tijd eerlijk met je partner. Ik zie nog vaak dat ondernemende moeders van zichzelf verwachten dat ze een bedrijf kunnen opbouwen in twee dagen per week, naast de zorg voor hun kinderen en een volledig huishouden.

En maak keuzes. Je kunt alles, maar niet tegelijk. In plaats van alle ballen in de lucht te houden en overal maar een beetje aandacht voor te hebben, kun je beter een paar ballen laten vallen. Doe wat overblijft met aandacht en focus, en je houdt niet voor mogelijk wat een impact dat heeft op je leven en je bedrijf.

Wil je meer weten over Linda?

Klik hier om naar haar website te gaan.

Ben jij de Ondernemende ouder van volgende maand?

Wil jij ook een keer geïnterviewd worden voor deze rubriek?

Laat een berichtje achter en wie weet sta jij binnenkort ook hier.

× WhatsApp