fbpx

Moeder worden heeft een flinke impact op jezelf en je privéleven. Maar wanneer je als ZZP’er werkt, dan kan een baby alles flink op z’n kop zetten, en zal je een andere werkmodus moeten vinden.

Wil je weten hoe Ayla dit heeft ervaren? Je leest het in haar persoonlijke blog.

Ik werk wel als de baby slaapt

In mei 2019 stond de geboorte van onze baby op de planning. Net zoals er op de planning stond dat ik tot 1 april zou doorwerken en uiterlijk in juli mijn werkzaamheden weer op zou pakken. Ik werk wel als de baby slaapt, wat een fijn idee om juist in deze periode zzp’er te zijn!

Een medische samenloop van omstandigheden zorgden ervoor dat onze planning aan de wilgen werd gehangen. Snel zocht ik vervanging zodat ik per 1 maart mijn taken al kon overdragen, en pas eind september begon ik na te denken over wanneer ik weer kon gaan beginnen.

En de baby, die slaapt overdag eigenlijk niet zoveel…

Ik dacht dat kinderen middagdutjes deden

Van tevoren had ik totaal niet overzien hoeveel impact het precies zou hebben, zo’n mini-mensje in huis. Ik dacht dat kinderen middagdutjes deden van een paar uur, en dat dat moment uitstekend zou zijn om eens flink voor mijn klanten aan de slag te gaan.

In de praktijk blijkt dat mijn dochter graag dutjes doet van een half uur, of drie kwartier als ik geluk heb. Precies genoeg tijd om me goed te verdiepen in wát ik precies wil gaan doen voor mijn klanten, om vervolgens alles weer uit mijn handen te moeten laten vallen. Met als gevolg: een to-do lijst in mijn hoofd waarvan ik punt 1 niet eens haalde.

Stress

Dat zorgde voor stress. Als je iedere dag allerlei dingen wilt doen maar er vervolgens niets gebeurt, dan blijf je achter met een onbevredigd gevoel. En met een beetje pech een rothumeur.

Aangezien de rest van mijn gezin, de hond incluis, dat rothumeur niet echt op prijs kon stellen werd het tijd voor een andere aanpak.

Ik heb mijn draai gevonden

Nu is er twee dagen in de week opvang voor mijn dochter. Die dagen gebruik ik nu om met volle focus te werken. Dat betekent: de deur van mijn kantoor zit dicht, ik wil niet gestoord worden. Ik verdiep me in wat ik wil gaan doen, en doé het vervolgens ook echt!

Met een voldaan gevoel stap ik aan het einde van zo’n dag bij mijn computer vandaan.

Er was even een leerproces voor nodig, maar ik heb mijn draai gevonden: focus is het keyword. Want als ik me kan focussen op mijn werk, dan geldt dat omgekeerd ook: als ik niet werk dan is mijn volle aandacht voor onze dochter. Zonder rothumeur, welteverstaan!

Heb jij ook moeite met plannen met een kleintje thuis?

Door anders te plannen of door werkzaamheden uit te besteden aan een VA kan je jouw werkdruk aanzienlijk verminderen.

Wil je weten of een VA voor jou ook kan werken? Plan dan vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek in.

× WhatsApp